[Vanhan musiikin liitto] Puheenjohtajan alkuvuoden terveiset

16.2.2021

https://svamuli.fi/puheenjohtajan-alkuvuoden-terveiset/

Pandemiasta johtuvat poikkeusolot täyttävät pian vuoden, eikä niiden loppumisesta ole vieläkään viitteitä lähitulevaisuudessa. Rokoteohjelma etenee tuskastuttavan hitaasti, ja virusten tapa muuntua lisää tartuttavuutta, nakertaa rajoitusten tehoa ja saavutettua immuniteettia sekä rokotusten tehoa. Kärsivällisyyttämme koetellaan siis edelleen, yrittäkäämme kestää vieläkin.

Harva saa juuri nyt tehdä työkseen sitä, mistä on aina haaveillut – tai edes sitä, mihin on tottunut. Kannustan omalta vaatimattomalta osaltani kaikkia, sekä yksilöitä että organisaatioita jaksamaan oppia uusia tapoja tehdä työtä ja taidetta ja ylläpitää halua suunnitella tulevaa. Kaikenlaista uutta on jo syntynytkin! Kannattaa myös hakea tukia, joita edelleen tipoittain myönnetään. Tilanne on sekava ja edelleen on useita organisaatioita, yksilöitä ja ryhmiä, jotka ovat syystä tai toisesta pudonneet toistaisten, elämäntilanteiden ja elantokertymien moninaisuuden joskus heikosti tunnistavien avustusverkkojen läpi. Isoille taidelaitoksille kuukausipalkkaisine työvoimineen ja koneistoineen on paljon helpompaa toimia näissäkin oloissa, toivokaamme että kriisiajan jälkeen taidekentän monimuotoisuus ei ole peruuttamattomasti kaventunut.

Viime päivinä on käyty tavallistakin kiihkeämpää ja aktiivisempaa keskustelua tapahtuma-alan rajoitteiden oikeudenmukaisuudesta ja muusta asiaan liittyvästä. Tahto päästä jälleen normaalimpiin oloihin on suuri, ja eri aloja eri tavalla kohtelevista rajoituksista johtuva epäoikeudenmukaisuuden kokemus voimakas.

Nyt on hyvä vaihe tutustua jo käytyyn keskusteluun ja osallistua siihen myös itse, erityisen kiinnostavalta omasta mielestäni vaikuttaa poikkeusoloista irtautumiseen tähtäävän ns. exit-strategian luominen ja toisaalta tukiviidakon perkaaminen niin, että perustoimeentulon piiriin pääseminen on tarvittaessa oikeasti kaikille mahdollista ja kohtuullisen vaivan päässä sekä se, että erilaisista sulku- ja rajoitustoimenpiteistä johtuvat tulonmenetykset todella korvataan niille, joilla menetyksiä on ollut. Pääasia on kuitenkin se, että katsomme tulevaisuuteen ja oletamme normaalitilanteen vielä palaavan.

Toivotan Suomen vanhan musiikin liiton jäsenille ja kaikille lukijoille jaksamista sekä hyvää kevään odotusta!

Matias Häkkinen, puheenjohtaja

Linkkejä viimeaikaiseen keskusteluun:

Muusikko Paula Vesalan haastattelu Ylellä: 

https://yle.fi/uutiset/3-11788872

Koomikko Iikka Kiven Facebook-kannanotto sekä keskustelua: 

https://www.facebook.com/IikkaKivi/posts/3800749533342032

Ohjaaja Erik Söderblomin avoin kirje Facebookissa: 

https://www.facebook.com/erik.soderblom/posts/10158047108801274

Martti Suosalon, Virpi Suutarin, Iiro Rantalan ja Lotta Kuusiston mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa: 

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000007792510.html

Muusikkoyrittäjä Elias Patrikaisen kirjoitus tukien jakautumista:

https://www.eliaspatrikainen.com/blogi/2021/2/8/tukea-kaikille

Muusikkojen liiton Mirkka Kivilehdon kantelu:

https://www.muusikkojenliitto.fi/kantelu-aluehallintoviraston-kokoontumispaatoksesta/

Aiempaa aerosolitutkimusta: 

https://www.konzerthaus-dortmund.de/aerosolstudie/

[Vanhan musiikin liitto] Jaksa katsoa tulevaisuuteen! – Muista nämä poikkeusaikana

20.11.2020

https://svamuli.fi/jaksa-katsoa-tulevaisuuteen-muista-nama-poikkeusaikana/

Vallitseva pandemiatilanne on tuonut freelancereiden aseman haavoittuvaisuuden näkyväksi, ja asiaan on myös tartuttu eri puolilla kulttuurikenttää: on nähty yksilötason havahtumisten lisäksi myös uutta järjestäytymistä ja kannanottoja.

Suomi on siitä onnekkaassa asemassa, että verrattuna jälleen monin paikoin suljettuihin Keski-Euroopan yhteiskuntiin täällä tartuntatilanne on pysynyt maltillisempana. Kulttuurielämä on pystynyt kitkuttamaan eteenpäin poikkeusjärjestelyin: tapahtumia järjestetään ahkerasti ja yleisö haluaa tulla paikalle. Myöskään oppilaitosten lähiopetusta ei ole lopetettu. Juuri tätä julkaistaessa voimaan tuli kuitenkin uusia rajoituksia.

Koronavirus ei tule vielä aivan pian lähtemään keskuudestamme, vaikka toiveikkaita uutisia rokotteista on nyt saatu. Poikkeusoloja pitänee kestää vielä melko pitkään, ja siksi olisi tärkeää jaksaa yrittää suunnitella tulevaisuutta pitkäjänteisesti ja rohkeasti.

Monen tämänvuotisen tapahtuman suunnittelu ja järjestely on ollut pakko tehdä jo tässä vaiheessa useampaan otteeseen ja rinnakkaisia suunnitelmia on tehty useita. Epätietoisuus ensi vuodesta vaatii sitkeyttä ja riskinottoakin. Monet ensi vuodelle tärkeät rahoituskierrokset ovat käynnissä, ja poikkeusrahoitustakin on tällä hetkellä jaossa – esim. SKR:n Miljoonan euron lisärahoitus -korona-apu.

Selkeät sopimukset auttavat

Tällä hetkellä varmaa on vain epävarmuus. Positiivista on se, että niin toimijat kuin yleisötkin ovat jo tottuneet mukautumaan nopeisiin muutoksiin. Kulttuurintekijöiden kannalta oleellista on varautua ja ennakoida. Nopeat muutokset suosituksissa ja määräyksissä ovat mahdollista, ja on hyvin tärkeää, että pelisäännöt ovat selvät. Konsertteja järjestettäessä on tärkeää muistaa sopia kaikesta hyvissä ajoin, selkeästi ja kaikkia osapuolia tyydyttävästi. Kirjallinen sopimus on paras, mutta selkeä sähköpostikin voi riittää. Peruutuksen sattuessa on pidettävä kiinni omista velvollisuuksistaan, mutta myös oikeuksistaan. Hankalissa tilanteissa kaikki on kuitenkin paljon helpompaa, kun asiat on sovittu selvästi etukäteen. Erityisesti force majeure -pykälän käytön kanssa on oltava varovainen, sillä kaikki poikkeustilanteet eivät kuulu sen piiriin.

Striimaus ja digitaaliset mahdollisuudet on otettu kulttuurikentällä laajalti haltuun. Striimaamisen suhteen on huomioitava teknisten ja oikeudellisten seikkojen lisäksi myös se, että livelähetysten ja tallenteiden tekemisestä on maksettava erillinen korvaus normaalin keikkapalkkion päälle, eli se tulee ottaa budjetissa huomioon. Pitää myös olla tarkkana siitä, mikä taho toimii striimaamisen, tallentamisen tai lähetyksen vastuullisena tuottajana (se voi myös olla eri kuin tallennettavan konsertin tuottaja).

Vallitsevissa olosuhteissa on kiinnitettävä erityistä huomiota sairastumistilanteisiin. Suomen Muusikkojen Liitto ohjeistaa, että ”Sairaustapauksissa noudatetaan normaaleja voimassa olevia sairauspoissaolomääräyksiä ja sairausajan palkanmaksua sekä Kelan sairauspäivärahan maksamiseen liittyviä määräyksiä.” Työsuhteessa (verokortilla) toimittaessa työnantajan velvollisuus on maksaa sairasloma-ajalta palkkaa. Toimeksiantosuhteessa (laskulla) peruutusehdot on sovittava tapauskohtaisesti etukäteen.

Kun kyseessä on karanteeni, pitää muistaa olla tarkkana, milloin vastuu on työntekijällä ja milloin kyseessä on lääkärin eli viranomaisen määräys. Jos työnantaja päättää omiin käytäntöihinsä tai näkemyksiinsä perustuen, vastoin viranomaisohjeita, että työntekijä ei saa tulla töihin, työnantaja on palkanmaksuvelvollinen.

Suosituksia ja vinkkejä

Poikkeavissa tilanteissa kaivataan ymmärrettävästi nyrkkisääntöjä ja suosituksia. Svamulin jäsenistöltä on tullut muutamia tiedusteluja erilaisten palkkiosuositusten rakentamiseksi liittyen esimerkiksi minimikeikkapalkkaan sekä kosketinsoitinten virityksen ja huoltamisen korvaamiseen soittokeikkojen yhteydessä tai erillisinä huoltokeikkoina. Myös neuvottelutilanteet saattavat askarruttaa.

Näistä aiheista on keskusteltu Svamulin hallituksessa, ja puheenjohtaja on käynyt keskustelua alan toimijoiden kanssa. Myös rinnakkaisalojen tilannetta on kartoitettu. Otamme erittäin mielellämme myös ehdotuksia ja näkemyksiä kentältä vastaan. Kannustamme jäseniä olemaan meihin päin yhteydessä kaikissa askarruttavissa asioissa, jotta voimme yhdessä pohtia hyviä toimintatapoja ja ratkaisuja eri tilanteisiin.

Svamuli ei ole ammattiliitto eikä työnantajajärjestö, joten se ei anna sitovia ohjeita tai määräyksiä jäsenistölleen, mutta kannustamme voimakkaasti noudattamaan lakeja, viranomaisohjeita ja -suosituksia sekä yleistä reiluutta.

Askarruttavissa asioissa kannattaa sekä työsuhteen että toimeksiantosuhteen molempien osapuolten perehtyä lainsäädäntöön, työehtosopimuksiin ja esim. Muusikkojen Liiton suosituksiin ja ohjeisiin sekä kysyä rohkeasti apua, jos vastauksia ei löydy.

***

Vallitseva tilanne ei ole ollut helppo kenellekään, mutta uskallan silti sanoa, että vanhan musiikin alan toimijat ovat todennäköisesti saaneet monessa mielessä suhteellisen kovia kolhuja johtuen suuresta freelancerien osuudesta ja pienestä rahoituksen määrästä. Toisaalta alamme monipuolisuus, ketteryys, uudistumisvalmius ja laajuus ovat mahdollistaneet monenlaisen toiminnan silloinkin, kun suuret laitokset ovat vielä pohtineet omien koneistojensa käynnistämistä.

Toivotan Suomen vanhan musiikin liiton jäsenille ja kaikille lukijoille mitä parhainta loppusyksyä ja jaksamista siihen asti ja sen jälkeenkin, kun pandemiatilanteesta lopulta päästään eroon.

Matias Häkkinen, puheenjohtaja

Hyödyllisiä linkkejä:

Edit 20.11. Klo 13:19:

– Muusikkojen liiton palkkasuosituksia

Sairaus- ja karanteeniasioita

Tallenteiden ja lähetysten korvauspolitiikasta

– Ajatuksia tanssialan puolelta

– Apurahoja:

https://www.taike.fi/fi/apurahat-ja-avustukset

[Vanhan musiikin liitto] Arvostakaamme toisiamme vaikeinakin aikoina

16.3.2020

Koronavirus on hiljentänyt yhteiskunnan ja jokaisen arki on muuttunut. Esittäviin taiteisiin pandemian seuraukset ja rajoitustoimet iskevät rajusti. Torstain jälkeen tapahtumia on peruutettu systemaattisesti, ja esimerkiksi seurakunnat päättivät, että kaikki muu kuin perustoiminta on kevään osalta peruttu. Tänään hallitus linjasi, että kaikki yli 10 hengen kokoontumiset on kielletty. Suojatoimet ovat välttämättömiä, mutta kurittavat erityisellä tavalla taidealan freelancereita, joiden tulot ovat riippuvaisia keikoista. Kiireinen pääsiäiskausi olisi ollut ovella.

Kaikista synkistä uutisista huolimatta olen aistivinani yhteishengen ja optimismin olevan kuitenkin terveen huolestuneisuuden lisäksi läsnä suuressa osassa keskusteluja. Monet ystävät ja kollegat ovat myös kertoneet kokevansa tässä poikkeustilanteessa mahdollisuuden oman toimintansa ja laajemminkin yhteiskunnan näkemiseen uudessa valossa jossakin määrin myös positiivisessa mielessä. Muun muassa tallenteiden ja live-esiintymisten jakaminen ja katselu tulevat kehittymään tänä rajoitettujen sosiaalisten kontaktien aikana.

Tilanne on kuitenkin poikkeuksellisen vakava. Koko yhteiskunta on nyt valmistautumassa epidemian vakavimpaan vaiheeseen, johon kuuluu väistämättä myös runsaasti vakavia sairastapauksia ja pitkiä karanteenijaksoja, eivätkä uutiset muualta Euroopasta ole tässä vaiheessa erityisen rohkaisevia. On kuitenkin voitava uskoa, että tämäkin poikkeustilanne menee lopulta ohi ja elämä palaa hiljalleen kohti normaaleja uomiansa. Nyt on jo saatu uutisia  tartuntojen määrän kääntymisestä laskuun Kiinassa ja ensimmäiset kotimaisetkin sairastuneet ovat alkaneet hiljalleen toipua taudista.

Arvostakaamme toistemme työtä. Poikkeusoloissa on vaara siihen, että ihmisyksilöt ja ryhmät alkavat nähdä toisensa kilpailijoina – kuten ilmeisesti joissakin tapauksissa eräiden välttämättömyystarvikkeiden osalta vähittäismyymälöissä on käynyt. Sama koskee myös eri asemassa olevia muusikkoja: osalla on kuukausipalkkainen työsuhde, osalla useita työnantajia ja osa luetaan yrittäjiksi. Rehellisyyden nimissä on todettava, että kriisi ei kohtele kaikkia samalla tavalla ja vanhan musiikin alan ammattilaiset ja organisaatiot ovat usein verrattain melko heikossa asemassa.

Asialla on kuitenkin monta puolta: monet ammatit ovat terveyden, tai yhteiskunnan toimivuuden kannalta niin keskeisiä, että niissä toimivia henkilöitä eivät koske pelkät eristykseen laskeutumiset, tai töiden ja tulojen menettämiset. Kiitollisena ajattelen jokaista sairaanhoitajaa, kaupan myyjää, maanviljelijää ja kuljetusalan ammattilaista ja lukemattomia muita ammatteja, ryhmiä ja yksilöitä, joiden äärimmäisen tärkeä työpanos mahdollistaa meidän muiden arkemme jatkumisen verrattain rauhallisena.

Mitä tulee peruutuspäätöksiin ja niiden seurauksiin: ottakaamme opiksemme tästä tilanteesta. Erityisesti mielessäni on tällä hetkellä yksi yksityiskohta: tarkkailkaamme tästä lähtien entistä tarkemmin sitä, että olemme sekä työn antajina että tekijöinä selvillä siitä, onko kyseessä työ- vai toimeksiantosuhde. Tällä saattaa olla normaalin eläketurvakysymyksen lisäksi peruutustilanteessa suuri merkitys mahdollisten korvausten saamatta jäämisen suhteen. Ja toisaalta: onko konsertin, tai muun työtilaisuuden peruuntumisen taustalla todella force majeure -syy, vai oliko peruutuspäätös järjestävän organisaation, tai vaikkapa tilaa hallinnoivan tahon vapaaehtoisesti tekemä. En ole sitä mieltä, että epidemian aikana olisi enää ollutkaan syytä järjestää tapahtumia, mutta voi olla ettei ihan kaikissa tilanteissa ole ollut selvää, miten tapahtuman peruuttaminen vaikuttaa eri tahoille annettuihin sitoumuksiin. Tämänpäiväisen ilmoituksen mukaan tilanne on yksiselitteinen: yli kymmenen osallistujan kokoontumiset ovat nyt kiellettyjä.

Kehotan kaikkia kärsivällisyyteen, pidättyvyyteen ja viranomaisohjeiden noudattamiseen henkilökohtaisessa elämässä. Lisäksi kannustan vanhan musiikin alan toimijoita Suomen muusikkojen liiton jäsenyyteen ja myös aktiiviseen yhteydenpitoon edunvalvonta-asioissa sinne päin. Vanhan musiikin liiton suuntaan saa mieluusti olla myös yhteydessä, mutta varsinainen juridinen edunvalvonta on SML:n tehtävä. Pääasia on, että saamme mahdollisimman laajan ja realistisen kuvan siitä, miten kriisiarki, siitä selviytyminen ja kriisinjälkeisen ajan vastaanottaminen alallamme onnistuvat. Ja että kaikilla menee tilanteeseen nähden mahdollisimman hyvin.

Vanhan musiikin liiton puheenjohtajana toivotan kaikille terveyttä, jaksamista ja solidaarisuutta sekä alan sisällä että kaikkia muitakin kohtaan.

Helsingissä 16.3.2020

Matias Häkkinen

Aiheeseen liittyviä linkkejä:

Muusikkojen liiton vetoomus:
https://www.muusikkojenliitto.fi/muusikkojen-liitto-vetoaa-hallitukseen-taiteilijoiden-ja-taidekentan-turvaamiseksi

Muusikkojen liiton kysely:
https://link.webropolsurveys.com/S/47205D92F3816C3F

TAKU ry:n kysely taiteilijoille:
https://my.surveypal.com/app/form?_d=0&_sid=1149654528&_k=B6dZfANNziszF-eYbAH4ANSkEX6rywS9XYWS2afTaffWU1ZI3d6Gh88r5A77q_wq&fbclid=IwAR3aRL88jyh-_lH6sh82u6dfsjPp0H0aKRlozWNdg52XiscU8hXtFsFp_0M

Kuoronjohtajayhdistyksen kannanotto:
http://kuoronjohtajat.fi/kannanotto-kuoronjohtajien-tyotilanteeseen

Taideneuvoston (Taike) kannanotto:
https://www.epressi.com/tiedotteet/kulttuuri-ja-taide/taideneuvosto-vaatii-valtiolta-nopeita-tukitoimia-taide-ja-kulttuurialalle.html

Jukka Hätinen (rumba.fi):
https://www.rumba.fi/uutiset/kommentti-kulttuurin-kentan-tukeminen-ei-saa-jaada-yksittaisen-ihmisen-harteille/

Striimauspalvelualusta (uusi):
https://www.keikalla.fi

Musiikkojen liiton ohjeita:
https://www.muusikkojenliitto.fi/koronavirusepidemia

[Vanhan musiikin liitto] Uuden vuoden kuulumisia 2020

30.1.2020

Uuden toimintavuoden käynnistyttyä hallituksen järjestäytymiskokouksella on jälleen hyvä hetki tervehtiä jäsenistöä kuulumisten ja uutisten merkeissä.

Suomen vanhan musiikin liitto on vahvistanut painoarvoaan Suomen musiikkikentällä ja taidevaikuttamisessa laajemminkin liittymällä Suomen musiikkineuvostoon loppuvuodesta 2019. Sitä kautta vanha musiikki näkyy muiden musiikin lajien ja toimintamuotojen mukana päätöksenteossa, näkyvyydessä ja vaikuttamisessa koko alan ja jäsenistönsä hyödyksi. Puheenjohtajana olen osallistunut yhdistyksen vuosikokoukseen ja sen yhteydessä järjestettyyn keskusteluun Musiikkineuvoston lanseeraamien Musiikkioikeuksien konkreettisesta soveltamisesta. Keskustelussa käsiteltiin tässä vaiheessa erityisesti sukupuolten tasavertaisuuden toteutumista eri musiikkialan toiminnoissa ja lajeissa. Kaisa Ruotsalainen tulee osallistumaan Musiikkineuvoston ”Musiikki ammattina” -työryhmän toimintaan. Kuulemme tulevaisuudessa varmasti kuulumisia myös työryhmän työskentelystä.

Myös koko kulttuurikentän poliittisena lobbauselimenä pääsihteeri Rosa Meriläisen johdolla toimiva Kulttuuri ja taide (Kulta) ry on ottanut liittomme mukaan toimintaansa ja näköpiiriinsä epävirallisesti jo tässä vaiheessa, kun vielä odotamme taloudellisia mahdollisuuksia liittyä varsinaiseksi jäseneksi.

Vuoden 2018 jäsenjärjestötilastoinnin tuloksia julkaistaan piakkoin, kunhan loputkin vastaukset saadaan. Vuoden 2019 tilastointitiedon kerääminen aloitetaan tällä kertaa jo toukokuussa 2020. Myös henkilöjäsenkyselyä valmistellaan.

Vuoden vanhan musiikin teko 2019 -tunnustuspalkinto julkistetaan jälleen kansainvälisenä vanhan musiikin päivänä 21.3. Muistakaa käydä antamassa ehdotuksenne palkinnon saajaksi! Palkinnon tarkoituksena on tuoda näkyviin vanhan musiikin alan taiteellisia, organisatorisia, koulutuksellisia ja muita saavutuksia ja innovaatioita. Lisää tietoa tästä ehdotuslomakkeen esipuheessa.

Vuonna 2020 jatketaan alan sisäistä keskustelua siitä, olisiko liiton johdolla syytä sopia jonkinlaisia suosituspalkkoja ja -taksoja erityisesti vanhan musiikin alalla yleisistä tehtävistä, joihin ei välttämättä löydy Muusikkojen liiton liksalistalta vastauksia (esim. esiintyminen kamarimuusikkona/johtajana/solistina/useampaa soitinta soittaen, soitinhuolto ja -viritys). Tähänkin toivotaan jäsenistöltä aktiivista osallistumista keskusteluun, jos aihe kiinnostaa!

Maamme vanhan musiikin toiminnan kehitystä varhaisvaiheesta nykyhetkeen näkyväksi tekevä vanhan musiikin liiton käynnistämä ja toimittama historiikkityö alkaa alkuvuodesta 2020. Hankkeen tarkoitus on kerätä ja järjestää saataville tietoa siitä, miten mikäkin vanhan musiikin soitin ja ilmiö on Suomeen rantautunut ja miten alamme eri osa-alueet ovat vuosien varrella kehittynyt, laajentunut ja vakiintunut.

Puheenjohtajan puolesta toivotan kaikille antoisaa vuotta!

Matias Häkkinen

Ensemble Nylandia täyttää 10 vuotta

17.9.2019

Nyt, kun muinaisesta 30.9.2009 pidetystä bändinaloituskokouksesta jo aikaa sitten edesmenneessä prometheushenkisessä kahvila Soihdussa Nervanderinkadun ja Aurorankadun kulmassa tulee kuluneeksi kymmenen vuotta, on aika sekä juhlien että vanhojen muistelun.

Ensimmäisessä kokouksessa olivat läsnä sen hetken innokkaimmat musiikillisen kodin etsijät, jotka päättivät perustaa oman yhtyeen, jotta pääsisivät oppimaan, kokeilemaan ja näyttämään omia musiikillisia ja taiteellisia siipiään. Gli Affetti Freschi ja Musikaaliset oikut olivat syntymäisillään olevan Ensemble Nylandian eräänlaiset kantayhtyeet, joiden soittajat olivat päätyneet muusikkoina kehittyessään kaipaamaan suurempaa kokoonpanoa ja laajempia mittakaavoja.

Orkesteri Nylandiasta tuli vuodenvaihteessa 2011, kun taiteellisen johtajan pallille päätynyt Matias Häkkinen kokosi omaan continuodiplomisuoritukseensa suuren kokoonpanon Corellin, Geminianin ja Muffatin Roomassa syntynyttä concerto grosso -ohjelmistoa varten otsikolla Jo muinaiset roomalaiset… Seuraavina parina vuonna toiminta laajeni ja kehittyi voimakkaasti. Tärkeimpiä ensimmäisten vuosien tapahtumia olivat Purcellin näyttämömusiikkia sisältävä What Magick Has Victorious Love -kokonaisuus Tuuli Lindebergin kanssa, sekä Michelangelo Falvettin vedenpaisumusoratorio Il Diluvio Universale. Nylandialla on tätä kirjoitettaessa takana 112 esiintymistä.

Toimintamuotoja

Useimmat nykyisistä toimintatavoista ja konsepteista alkoivat muotoutua hyvin pian Nylandian perustamisen jälkeen. Tärkeimpiä näistä ovat olleet käytännössä jokavuotinen näyttämöteos, periodisoitinrock-yhtye Tavallinen peili, Kauneimmat barokkijoululaulut sekä Barokkikaravaani ja Barokkikaraoke -konseptit yhdessä Café Barockin kanssa. Tuoreempia vakiotoimintoja ovat BarokkiKuopio-festivaalin residenssiorkesterina toimiminen, live-elektroniikkaa ja vanhan musiikin improvisaatiota yhdistelevä Tölöläbin vanhan musiikin jaosto, omat renessanssiconsortit (nokkahuiluyhtye Q Consort ja gambayhtye Eloisa Consort), ja oma monigenreklubi Sattuma Bottalla Helsingissä. Toiminta kattaa monia musiikin alueita: nykymusiikkia, improvisaatiota, kantaesityksiä. Nylandia ei ole siis pelkkä barokkiyhtye, vaikka toimiikin lähinnä periodisoittimin.

Vuosien varrella Ensemble Nylandia on myös hiljalleen enenevässä määrin kansainvälistynyt. Festivaaliesiintymisiä ja omia konsertteja niiden ulkopuolella on ollut jo useissa maissa ja vakiokuvioita maailmalla syntyy paraikaa: mm. yhteiskonsertteja hollantilaisen nokkahuiluorkesteri The Royal Wind Musicin kanssa sekä pohjoismainen yhteisyhtye, jonka toiminta alkaa ensi vuonna. Alusta asti orkesterilla on ollut myös kaikkein korkeimman kansainvälisen tason vierailijoita. 

Periaatteita ja kehitystä

Soittotyöstä on parin ensimmäisen vuoden jälkeen maksettu palkkaa. Taiteellinen suunnittelu, tuotanto- ja hallintotyöt on tehty tähän asti talkoilla, usein pienellä porukalla. Orkesterilla on kuitenkin ollut melko runsaasti toimintaa, erityisesti suhteessa siihen, että useimpina vuosina on jouduttu toimimaan lähes kokonaan markkinaehtoisesti. Minkäänlaista suoraa julkista tukea Nylandia sai ensimmäisen kerran vasta vuodeksi 2019. Monet säätiöt ovat kyllä tukeneet orkesteria, vaikkakin epäsäännöllisesti, ennustamattomasti ja melko vaatimattomissa määrin suhteessa toiminnan laajuuteen ja merkittävyyteen. 

Periaate on ollut se, että taiteilijat ovat ammattilaisia ja heille on maksettava ennen kuin mitään muuta edes harkitaan. Sitä kautta on pyritty tuomaan työllistämistä ja mahdollisuuksia taiteilijoille. Toisaalta myös tuotannollinen talkootyö orkesterin toiminnan parissa on tuonut monille arvokasta oppia ja kokemusta erilaisista tehtävistä. Vuoden 2019 alussa Nylandian organisaatio astui askeleen eteenpäin, kun Kaisa Ruotsalainen palkattiin osa-aikaiseksi toiminnanjohtajaksi. Toiminnan laajuus ja vakiintuneisuus alkoi käydä mahdottomaksi hallinnoida pelkästään vapaaehtoisvoimin.

Alusta saakka on pidetty julisteiden ja muun painomateriaalin kiinnostavuutta, laatua ja itsenäistä asemaa omana taiteenlajinaan tärkeänä. Tärkeimpiä kumppaneita näissä pyrinnöissä ovat olleet alusta asti julisteita ja käsiohjelmia suunnitellut kuvittaja ja graafikko Minna Mäkipää ja mm. Nylandian logon suunnitellut graafikko Mikko Puranen. 

Tämän jatkuvan ja orgaanisen laajentumisen on mahdollistanut taiteellisen johdon avoin, kannustava ja kriittinenkin suhtautuminen kanssamuusikoiden ja -taiteilijoiden ideoihin ja ohjelmistoehdotuksiin. Toiminnan kirjo on laaja ja kokeileva mutta myös jatkuva, johdonmukainen ja korkeatasoinen.

Yhteenveto

Uuden orkesterin ja sitä ylläpitävän organisaation perustaminen ei välttämättä ole viisain, tai ainakaan helpoin temppu, johon nuori muusikko ystävineen voi ryhtyä. Yksinkertaisempaa ja kevyempää olisi kehittää taitojansa ja markkinoida pienempiä tekemisiään, kunnes joku pyytää mukaan ns. valmiisiin pöytiin ja keikoille. Joskus pitää kuitenkin tehdä itsepäisesti itse.

Nylandian kanssa työskenteleminen ja oppiminen on ollut kiinnostava ja palkitseva matka kaikkine hankaluuksineenkin. Taiteellisen johtajan ideoiden ja ajatusten toteuttamisen lisäksi myös moni muu on päässyt oppimaan erilaisia toimintoja liiderinä, solistina, soittajana, tuottajana ja muissa asiaan liittyvissä rooleissa.

Matias Häkkinen, taiteellinen johtaja
Kaisa Ruotsalainen, toiminnanjohtaja


Ensemble Nylandian 10-vuotisjuhlakonsertti
30.9. klo 18 Kallion kirkossa

Monteverdi – Buxtehude – Pärt – Purcell – Kokkonen – Muffat
Vapaa pääsy, käsiohjelma 10 eur


http://www.ensemblenylandia.info

[Vanhan musiikin liitto] Puheenjohtajan terveiset 2019

12.1.2019

Hyvät Suomen vanhan musiikin liiton jäsenet ja muut lukijat,

Kirjoitan teille terveiseni vuoden 2019 alkupäivinä aloitellessamme jälleen uutta vanhan musiikin liiton toimintavuotta, joka on minulle kolmas yhdistyksemme puheenjohtajana. Kiitän jälleen kunniasta ja toivon voivani edelleen olla tämän luottamuksen arvoinen.

Suomen vanhan musiikin liiton viides toimintavuosi käynnistyi toden teolla lauantaina 12.1., kun vanha ja uusi hallitus tapasivat vahdinvaihtokokouksen merkeissä. Ensimmäisenä vuoden aluksi aletaan valmistella toisen kerran jaettavan vuoden vanhan musiikin teko -palkinnon saajan valintaa. Palkinnon saaja julkistetaan ja palkinto jaetaan 21.3., eli virallisena eurooppalaisena vanhan musiikin päivänä. Samalla julkistetaan menneenä syksynä ensimmäistä kertaa toteutetun, jäsenjärjestöjen toimintaa tilastoineen kyselyn tulokset.

Vuonna 2019 vanhan musiikin liitto kehittyy ja vakiintuu edelleen sekä löytää oman paikkansa maamme valtakunnallisten kulttuurijärjestöjen joukossa. Tärkeimpiä uusia avauksia tänä vuonna ovat henkilöjäsenkyselyn toteuttaminen, jossa kartoitetaan maamme vanhan musiikin alan toimintaedellytyksiä nyt järjestötason lisäksi myös henkilökohtaisella tasolla. Lisäksi tarkoituksena on valmistella vanhan musiikin alan syntyä ja vakiintumista Suomessa käsitteleviä historiikkeja soittimittain, soitinperheittäin ja ilmiöittäin. Toteuttajina ovat vanhan musiikin alan asiantuntijat sekä mm. liiton jäsenjärjestöt, ja aiheita ovat esimerkiksi cembalot Suomessa ennen ja nyt, barokkiorkesterien synty tai nokkahuilun historia Suomessa.

Edustus- ja edunvalvontamielessä yhdistys osallistuu edelleen keskusteluun mm. kulttuuriministeriön, Taiken ja Sitran järjestämissä tilaisuuksissa, verkostoissa ja foorumeissa. Ajankohtaisista prosesseista mainittakoon tässä vaiheessa vaikkapa Taiteen edistämiskeskuksen johtajan Paula Tuovisen avaus apurahajärjestelmän korvaamisesta taiteilijapalkalla. Tutustukaa aiheeseen täällä ja ottakaa kantaa.

Yhdistys on jäseniensä summa, joten toivomme jäsenistöltä aktiivisuutta, toiveita ja kehittämisehdotuksia hallituksen suuntaan. Toivotan kaikki vanhat ja uudet jäsenet lämpimästi tervetulleiksi mukaan ideoimaan Suomen vanhan musiikin liiton toimintaa, jotta saisimme yhdistyksen toiminnan palvelemaan sekä jäsenistön että koko alan hyötyä ja iloa mahdollisimman monipuolisesti. Olkaa yhteydessä vaikkapa allekirjoittaneeseen osoitteeseen puheenjohtaja@svamuli.fi.

Parhain terveisin ja hyvää alkuvuotta kaikille toivottaen,

Matias Häkkinen

[Vanhan musiikin liitto] Puheenjohtajan tervehdys vuodelle 2018

Hei kaikki jäsenet ja muut lukijat,

Vuoden 2018 koittaessa koittaa myös toinen vuoteni Suomen vanhan musiikin liiton puheenjohtajana. Kiitän kunniasta ja luottamuksesta ja toivon voivani edelleen olla tämän luottamuksen arvoinen.

Tuon terveiset vanhan musiikin liiton sääntömääräisestä kevätkokouksesta, joka tällä kertaa järjestettiin lauantaina 20.1. Oulun musiikkikeskuksessa, Oulun vanhan musiikin festivaalin yhteydessä. Festivaalin konserttien ja kokouksemme lisäksi samassa rysäyksessä järjestettiin Fibo Collegiumin ja paikallisten musiikkioppilaitosten yhteinen Oulu Grosso, nokkahuilisteja eri puolilta maata yhteen kokoava Suomen nokkahuiluseuran katselmus kursseineen, sekä kaikkia paikallaolijoita yhdistänyt Barokkibakkanaali-ilta, jossa viihdyttiin yhdessä ruoan, juoman ja soiton parissa. Kiitokset kaikille järjestäjille ja mukanaolijoille!

Hallituksen kokoonpano vunna 2018 on seuraava:

  • hallituksen puheenjohtaja Matias Häkkinen

  • varapuheenjohtaja Elina Aho-Kuusama

  • sihteeri ja jäsensihteeri Armi Temmes

  • rahastonhoitaja Pekka Silén

  • nettivastaava Maria Saari

  • jäseniä Johanna Leponiemi ja Sinikka Ala-Leppilampi

  • varajäseniä Maritta Heliö ja Jarmo Julkunen

Suomen vanhan musiikin liiton toimintavuosi 2018 on siis käynnistynyt. Eräs tämän vuoden pääfokuksista tulee olemaan jäsenjärjestöjen toiminnan tilastoinnin aloittaminen. Tämän tarkoituksena on pystyä antamaan ulospäin selkeää faktatietoa vanhan musiikin alan toiminnan laajuudesta ja vaikuttavuudesta. Julkaisemme lähiviikkoina kyselylomakkeen, jossa tiedustelemme vanhan musiikin toimijoiden vuoden 2017 toiminnan avainlukuja (tapahtumien määrä, yleisömäärä, budjetti eri rahoituslajeineen, taiteilijamäärä ym.). Otamme mielellämme vastaan myös palautetta asiaan liittyen, kun systeemi on saatu käyntiin.

Kulttuurin valtionrahoituksen uudistamista valmistellut työryhmä jätti alkuvuodesta mietintönsä kulttuuriministeri Terholle. Kyseinen uudistus on ehdottomasti suurin muutos suomalaisen esittävän taiteen rahoituksen järjestämisessä yli kahteenkymmeneen vuoteen. Ennen kuin eduskunta lopulta ottaa kantaa tähän lakiehdotukseen, tulee vielä tapahtumaan paljon, varsinkin keskustelumielessä. Kannustaisinkin kaikkia vanhan musiikin alan toimijoita tutustumaan ehdotukseen ja ottamaan osaa keskusteluun. Henkilökohtainen näkemykseni on se, että uudistusehdotus on potentiaalisesti suotuisa vanhan musiikin alalle. Vanhan musiikin liitto voisi hyvinkin ottaa tähän virallisestikin kantaa jäsenistön niin toivoessa.

http://minedu.fi/julkaisu?pubid=URN:ISBN:978-952-263-541-9

Toivotan kaikki vanhat ja uudet jäsenet lämpimästi tervetulleiksi mukaan ideoimaan Suomen vanhan musiikin liiton toimintaa, jotta saisimme yhdistyksen toiminnan palvelemaan sekä jäsenistön että koko alan hyötyä ja iloa mahdollisimman monipuolisesti. Ottakaa yhteyttä vaikkapa osoitteeseen puheenjohtaja@svamuli.fi.

Muistuttaisin kaikkia lukijoita liiton toiminnasta kolmella linkillä:

1) Keskustelusivu Facebookissa. Täällä saa keskustella ja kysellä kaikesta alaan liittyvästä. Paikalla puheenjohtajan ja hallituksen lisäksi runsaasti jäseniä ja ei-jäseniä.

https://www.facebook.com/groups/svamuli/?fref=ts

2) Konserttikalenteri, johon pyydämme ilmoittamaan kaikki vanhan musiikin alan konsertit ja tapahtumat koko maassa.

http://svamuli.fi/ilmoita-tapahtumasta/

3) Vanhojen kosketinsoitinten kartoitus. Tänne pyydetään vastauksia kaikilta, jotka omistavat, käyttävät tai tuntevat cembaloita, pikku-urkuja, klavikordeja, fortepianoja tai muita vanhan musiikin toimintaan liittyviä kosketinsoittimia. Lisätietoja linkin takaa löytyvässä kuvauksessa.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdbCHJvrUSCFNntOISB3BU-be2lKe2puiWyFWE5lxcB1HJGgg/viewform

Antoisaa alkanutta vuotta!

Matias Häkkinen, Suomen vanhan musiikin liiton puheenjohtaja

Mikä on BarokkiKuopio?

[Julkaistu sivustolla www.barokkikuopio.com/blogi]

BarokkiKuopio - Musiikkia kaikilla kielillä

BarokkiKuopio on savolainen vanhan musiikin festivaali, joka järjestetään joka heinäkuu.

Festivaalin perusti vuonna 2005 viola da gamban soittaja Markus Kuikka ja se on sittemmin järjestetty säännöllisesti joka kesä, yhteensä kolmetoista kertaa. Vuonna 2017 taiteellisena johtajana aloitti cembalisti ja kapellimestari Matias Häkkinen. Tärkeimpinä yhteistyökumppaneina ovat vuosien varrella olleet Kuopion seurakuntayhtymä (erityisesti Männistön ja Puijon seurakunnat, sekä Tuomiokirkkoseurakunta), Kuopion kaupunki, Taiteen edistämiskeskus, Musiikin edistämissäätiö ja Kulttuuriyhdistys Café Barock ry.

BarokkiKuopio tuo vanhaa musiikkia paikallisille pohjoissavolaisille, festivaalin ajaksi paikalle matkustaville ja Pohjois-Savossa muuten vain vieraileville sen kaikissa mahdollisissa muodoissa. Musiikinystävät laidoilta keskelle, sekä aina sivuhaaroihin asti löytävät varmasti itselleen mieluisia konsertteja ja tapahtumia:

  • Perinteisiä vanhan musiikin konsertteja erilaisilla kokoonpanoilla sooloresitaaleista orkesteri- ja kuorokonsertteihin konserttisaleissa ja kirkoissa
  • Kokeilevia konsertteja erilaisissa tapahtumapaikoissa (nykymusiikkia, live-elektroniikkaa, improvisaatiota, rock-musiikkia, kansanmusiikkia)
  • Kahvila-, kapakka- ja puistosoittoa vanhoilla soittimilla
  • Historiallisia jumalanpalveluksia asiaankuuluvalla musiikilla
  • Lastenmusiikkia, sekä satutunteja vanhalla musiikilla maustettuna, lapsille ja aikuisille

Mitä on vanha musiikki?

Yhtäältä BarokkiKuopiossa tunnustellaan ja kokeillaan vanhan musiikin rajoja. Vanha musiikki määritellään BarokkiKuopiossa niin, että jokainen musiikki, aika ja ajatus, jota käsitellään sen omista lähtökohdista on vanhaa musiikkia. Tähän määritelmään sopivat vaikkapa Sibelius 1900-luvun alkupuolen soittimilla suolikielin, Elvis 1950-luvun äänentoistolaitteilla, tai vaikkapa englantilainen renessanssimusiikki asiaan kuuluvalla gambayhtyeellä.

Toisaalta kaikki nykymuodoistaan poikkeavat soitinversiot, tai sukupuuttoon jossakin vaiheessa kuolleet soittimet ovat tervetulleita näyttämään sen, mihin ne pystyvät ja minkälaisia uusia ja odottamattomia sointeja ja värejä niillä voi saada aikaan. Doorsia barokkifagoteilla tai Debussy'ä nokkahuilulla vaikkapa.

(Lisää aiheesta taiteellisen johtajamme Matias Häkkisen blogitekstissä Suomen vanhan musiikin liiton sivuilla: Mitä on vanha musiikki?)

BarokkiKuopion tapahtumissa on käynyt vuosittain yhteensä suunnilleen tuhat musiikinystävää, kokeilijaa, epäilijää ja paikalle osujaa. Festivaali laajenee ja vakiintuu tulevina vuosina ja vuodelle 2018 yleisötavoite onkin jo 2 000 henkeä. Tapahtumia on festivaaliviikon aikana vuosittain reilut kymmenen kappaletta. Tulevaisuudessa BarokkiKuopio levittäytyy ajallisesti ja paikallisesti myös festivaaliviikon ulkopuolelle, sekä Kuopion kaupunkialueelta myös muualle Savoon.

Festivaalin vastuullinen tuottajaorganisaatio on BarokkiKuopion kannatusyhdistys ry.

 

BarokkiKuopio 2017 - taiteellisen johtajan kiitokset

[Julkaistu sivustolla www.barokkikuopio.com/blogi]

Hei kaikki taiteilijat, järjestäjät, yhteistyökumppanit, vapaaehtoiset ja ennen kaikkea loistava yleisömme!

BarokkiKuopio-festivaalin taiteellisena johtajana haluan välittää lämpimät kiitokseni kaikille mukana olleille tahoille vuoden 2017 loistavasta ja riemukkaasta festivaalista. Oli suuri ilo saada olla mukana suunnittelemassa ja järjestämässä tätä hienoa ja valtavan monipuolista tapahtumaviikkoa. Tapahtumia oli monenlaisia ja jokainen löysi omanlaisensa yleisön. Taiteilijat tekivät aivan valtavan hienoa työtä, konsertit olivat aivan ensiluokkaisia. Organisaatio toimi kuin rasvattu ja kaikille tehtäville löytyi loistavat tekijät. Mitä suurimmat kiitokset ihan kaikille!

Erityinen kiitos kuuluu luonnollisesti myös aineellisen tuen antajille, eli tänä vuonna Kuopion seurakuntayhtymälle (erityisesti Männistön, Puijon ja Tuomioseurakunnalle), Kuopion kaupungille, Taiteen edistämiskeskukselle ja Musiikin edistämissäätiölle.

Ensi vuoden festivaalin suunnittelu on jo pitkällä ja kesän 2018 BarokkiKuopion ohjelma ja ajankohta pyritään julkaisemaan vuodenvaihteessa.

Mukavaa kesänjatkoa kaikille ja näkemisiin vanhan musiikin tapahtumissa pitkin vuotta - ja viimeistään sitten ensi kesänä Kuopiossa!

Matias Häkkinen

ps. Tässä vielä musiikillinen tervehdys festivaaliltamme videon muodossa.

 

BarokkiKuopio-festivaalin taiteellisen johtajan terveiset

http://www.barokkikuopio.com/blogi

Olen valinnut kesällä 2017 musisoitavan kolmannentoista BarokkiKuopio-festivaalin teemaksi käsiteparin consort/yhdessä. Tämä teema valikoitui tälle vuodelle erityisesti siksi, että nyt aloittaessani uutena taiteellisena johtajana tämän perinteikkään festivaalin keulakuvana on tärkeää oppia aikaisempien tekijöiden kokemuksista ja toisaalta löytää hyvät toimintatavat ja taiteellinen linja tulevaisuutta varten. Tähän tarvitaan yhdessä tekemistä ja olemista yli sukupolvien, koulukuntien, ammattikuntien ja maantieteellisten rajojen. Consort puolestaan on englanninkielinen termi, joka tarkoittaa 1500- ja 1600-luvuilla suosiossa ollutta moniäänistä musisointia, jossa jaetaan soittajille yhden soitinperheen erikokoiset versiot, joilla yhdessä saadaan katettua tilanteen vaatima ääniala. Se tarkoittaa myös mm. hallitsijan kumppania, seuralaista, laivasaattuetta, yhteisymmärrystä ja seuruetta. Tärkeintä tässä perinteessä on yhdessä jaettu säveltaidekokemus, usein myös kotioloissa ja kamaritiloissa, ei niinkään konserttisalin lavalta suurille yleisöille jaettuna. Nykyään lähimpänä consort-tyyppistä kokoonpanoa on viuluperheen erikokoisista edustajista koostuva jousikvartetti.
 
Consort-soitto on ollut alusta asti keskeinen osa BarokkiKuopio-festivaalia erityisesti viola da gamba -perheen soitinten osalta, sillä tapahtuman perustaja ja pitkäaikainen taiteellinen johtaja Markus Kuikka on nimenomaan tämän soittimen ja sen yhtyesoitin taitaja ja edistäjä. Tämän vuoden BarokkiKuopio-festivaalin ohjelmassa teema consort/yhdessä näkyy konserteissa hyvin monella tavalla: selkeimpinä esimerkkeinä ovat nokkahuiluyhtye Q Consortin ja BarokkiKuopion perustaja Markus Kuikan luotsaaman gambayhtye Jaye Consortinomat konsertit. Sen lisäksi lauantai-iltana kuullaan fantastisen ja säkenöivän sopraano Tuuli Lindebergin kanssa Ensemble Nylandian renessanssikokoonpanoa, joka on rakennettu Q Consortin ja Eloisa Consortin yhdistelmän pohjalta.

Myös yksin musisoiminen on yhdessäoloa. Silloin voi keskustella vaikkapa oman sisäisen itsensä kanssa - tai yleisön, luonnon, maailmankaikkeuden tai aikojen yli säveltäjien ja aiempien soittajapolvien kanssa. Petri Arvon Yhden miehen consort peilaa tavallisesti useamman soittajan hoitamia tehtäviä omaan soittoonsa käyttäen myös moderneja teknisiä apuvälineitä. Perheen sisäistä yhdessä tekemistä edustaa Antikaisen siskosten Couperinin muusikkodynastian tuotosten ympärille rakentuva kahden cembalon ja kahden cembalistin konsertti. Tuuli Lindebergin ja Matias Häkkisen laulu-cembalo -duokonsertti puolestaan näyttää sen, miten pitkäaikainen taiteellinen työskentely ja luottamus mahdollistaa esiintymistilanteessa spontaanin heittäytymisen joka tuo usein muusikoista esiin parhaat puolet ja yleisön kannalta kiinnostavimmat hetket.
 
 
Vanhaa musiikkia pääsee kokemaan myös hiukan vähemmän konserttimaisissa muodoissa. Festivaalin aikana järjestetään mm. barokkisatutunti, jossa yhdistyvät tarinat sanallisine mielikuvituskuvineen, ulkoilmasoittoa, musiikkia valokuvataiteen lomassa ja Café Barockin iltakeikka Ravintola Pannuhuoneella. Aivan uutena teemapäivänä tämän kesän festivaalilla on Kuopio-päivä heti festivaalin alussa. Silloin pääsevät estradille paikalliset vanhan musiikin taitajat ja tekijät. Pyrimme rakentamaan festivaalin ajaksi paikallisista ja vierailevista taiteilijoista yhdessä tiiviin taiteilijayhteisön, jonka läsnäolo kaupungilla ja esiintymiset konserteissa luovat tunnelmaa ja vetovoimaa, joka houkuttelee paikalle uusia ja vanhoja yleisöjä sekä Pohjois-Savon alueelta että laajasti muualtakin. Kutsumme siis kolmannentoista kerran teidät kaikki mukaan BarokkiKuopioon: uudet ja vanhat festivaalikävijät, barokkimusiikin ystävät, uteliaat kokeilijat ja epäilijätkin olette kaikki sydämellisesti tervetulleita kokemaan yhteisiä musiikkielämyksiä 28.6.-2.7. eri puolille Kuopiota. Tervetuloa!
 
Matias Häkkinen, taiteellinen johtaja

[Vanhan musiikin liitto] Uuden puheenjohtajan terveiset

http://svamuli.fi/uuden-puheenjohtajan-terveiset/

 

Hei kaikki jäsenet ja muut lukijat,

Kirjoitan nyt ensimmäisen kerran Suomen vanhan musiikin liitto ry:n puheenjohtajana. Kiitän kunniasta ja minua kohtaan osoitetusta luottamuksesta. Toivon voivani olla tämän luottamuksen arvoinen ja pyrin toimillani tässä asemassa olemaan hyödyksi ja iloksi yhdistyksen jäsenistölle, musiikkialalle ja ympäröivälle yhteiskunnalle mahdollisuuksien mukaan ottamalla osaa mahdollisimman moneen keskusteluun ja tapahtumaan, sekä seuraamalla tiiviisti kulttuuripoliittista ilmapiiriä meillä ja muualla. Yksin ei kukaan meistä pärjää, joten kutsun teidät kaikki mukaan yhdistyksemme toimintaan parhaaksi näkemällänne tavalla. Olkaamme yhteydessä!

Kapinaliikkeestä lähtökohdaksi

Vanhan musiikin liike, periodisoittaminen, historiallisesti informoitu esittämiskäytäntö, varsinkin aiemmin myös autenttisuusliike. Nämä ovat entisiä ja nykyisiä nimityksiä ilmiölle, jossa on pohjimmiltaan kyse maailmojen moninaisuuden tunnistamisesta ja jokaisen tilanteen tarkastelemisesta sen omista lähtökohdista sen sijaan, että katsottaisiin ajan kulumista aina automaattisesti uuden paremmuutena ja vanhan hylkäämisenä. Toinen tapa hahmottaa ilmiön luonne on pyrkimys ymmärtää muotien mekanismeja kulloisenkin muodin noudattamisen sijaan.

Eri musiikkien soittaminen asiaankuuluvilla tyyleillä ja soittimilla ei ole aivan uusi keksintö. Kesti kuitenkin kymmeniä vuosia ennen kuin tämän alan pioneerien työn hedelmät saatiin kaikkien ulottuville niin, että soittajat ja yleisöt voivat niistä nauttia käytännössä kaikkialla maailmassa. Haluan esittää tässä oman näkemykseni vanhan musiikin alan voitokkaasta historiasta: Voidaan ajatella, että nyt mukaan tulevat edustavat neljättä sukupolvea. Tässä esittämäni jaottelu on omani, mutta ajatukset eivät tietenkään ole yksin minun, vain minun suullani esitettyjä.

  • Esivanhempina modernille periodiliikkeelle toimivat soittimia ja musiikkia lopulta kuitenkin vain osaksi historiallisesti lähestyneet, ennen toista maailmansotaa toimineet Dolmetschit, Wanda Landowska, Casadessus’n suku ja muut. Aivan ensimmäiset entisten aikojen musiikkien henkiinherättämis- ja kertauspyrinnöt ulottuvat vähintään 1800-luvun ensimmäiselle puoliskolle ja osiltaan kauemmaskin.

  • Ensimmäinen varsinainen periodisoitinsukupolvi olivat nyt hiljalleen väistyvät 1950- ja 1960-luvuilla aloittanut Leonhardtien, Kuijkenien, Harnoncourtin ja kumppanien porukka, joka kokeilemalla ja suureksi osaksi itse opiskelivat vanhojen soitinten ja muusikillisten kielten maailmaa ensimmäistä kertaa nimenomaan historiallisista lähtökohdista.

  • Toinen sukupolvi ovat näiden edellämainittujen lukuisat oppilaat, jotka ovat vieneet esteettisen relativismin ja historiatietoisuuden ilosanoman vanhoista keskuksista omiin piireihinsä.

  • Kolmatta sukupolvea edustaa vielä paljon suurempi joukko toisen sukupolven ympäri maailmaa kasvattamia, periodiestetiikan jo selkeästi itsenäisenä koulutussuuntana ja automaattisesti relevanttina erityisalana kokeneet muusikot.

  • Neljäs sukupolvi on vaikeammin määriteltävissä. Ympyrä on nimittäin sulkeutunut. Nyt kehittymässä oleva sukupolvi olemme me kaikki koko klassisen musiikin alalla. Oppi ja vaikutteet virtaavat joka suuntaan ja ihmiset lisäkouluttautuvat yhä elämänmittaisemmin eri vaiheissa musiikillista uraansa, myös vanhan musiikin erityisalueille.

Tämän ylläolevan sukupolviluetteloksi kirjoitetun kehityslinjan kautta näkisin, että periodiliike kapinaliikkeenä yksisilmäisyyttä vastaan on saanut aikaan kokonaisen vallankumouksen myös itsensä ulkopuolella. Muusikoiden erikoistuminen tiettyihin tyyleihin tai ilmiöihin ei ole enää erityisen harvinaista, ja toisaalta musiikillinen monikielisyys ja -alaisuus on luonnollinen osa nykymuusikon ammattitaitoa. Tämä kehitys on varmasti suurelta osin periodiliikkeen vaikutusta ja vahvistaa sen historiallisen tarpeellisuuden ja tavoitteiden onnistumisen.

Vanhan musiikin ala maailmalla ja Suomessa on kokenut viime vuosikymmeninä voimakkaan laajentumis- ja valtavirtaistumiskehityksen. Sen myötä soittajat ja yleisöt ovat saaneet valtavan määrän uutta soitettavaa, pohdittavaa, tutkittavaa ja kuultavaa ja uusia tapoja tehdä ja kokea musiikkeja. Musiikin maailma ei ole enää entisensä. Tilanne on pluralistisen musiikkikäsityksen kannalta monella tavalla aivan erinomainen, mutta pitkäaikainen kokemus ”marginaalin marginaalista” käsin toimimisesta on johtanut vanhan musiikin alan sisällä mielestäni hiukan jämähtäneeseen identiteettikäsitykseen.

Erityisalamme on siis saapunut tienhaaraan ja mielestäni nyt on aika valita seuraava suunta. Vaihtoehtoja on kaksi. Ensimmäinen mahdollisuus on se, että otetaan lähtökohdaksi kapinaliikkeen voitto ja ajatellaan, että nyt klassisen musiikin maailma on käytännössä periodisoitu. Enää vain pieni vähemmistö ajattelee kaikkia musiikkeja voitavan relevantisti esittää ottamatta huomioon eri aikojen ja tilanteiden omia lainalaisuuksia. Tämä ajattelutapa asettaa erillisen itsenäisen vanhan musiikin erityisalan tarpeellisuuden kyseenalaiseksi, sillä sen mukaan voidaan olettaa eri musiikkien pääsevän melko hyvin oikeuksiinsa ilman vain tiettyihin erityisaloihin keskittyviä erityisosaajia.

Toinen vaihtoehto edustaa jatkuvan vallankumouksen ajatusta. Se jättää mainitun sinänsä ansiokkaasti periodisoidun yleisklassisen musiikkikulttuurin nykyiseen valtavirta-asemaansa ja kaivautuu nykyistä vielä spesifimpiin sfääreihin, erikoistuu syvemmälle yksittäisiin tyyleihin, soitintyyppeihin, musiikinteoreettisiin ja -filosofisiin ilmiöihin, genreihin, rooleihin, tilanteisiin ja soittotapoihin. Tämä vahvistaisi erillisen vanhan musiikin alan ja sen koulutuksen tarvetta. Puhun nyt koko alan laajuisella tasolla, enkä väitä, etteikö Suomessa nykyiselläänkin olisi runsaasti erittäin korkeatasoisia vanhan musiikin tekijöitä ja opettajia. Periodimusiikkimaailman on mielestäni syytä valita vielä nykyistä kunnianhimoisempi polku kohti täsmällisiä tyylitajuja ja kielitaitoja satojen vuosien musiikit kattavalla työmaallamme.

Miten tästä eteenpäin?

Nyt kun paljon on jo saavutettu, on mielestäni erityisen tärkeää pohtia ja ottaa kantaa siihen, mitä periodisoittaja, barokkimuusikko tai vanhan musiikin toimija tänä päivänä pyrkii tekemään eri tavalla kuin joku muu. Vanhan musiikin alan on aika tunnistaa nykyinenpainoarvonsa, roolinsa ja tarpeensa.

Taiteellisten kysymysten lisäksi pitää tietysti ottaa aina huomioon myös maallisempi puoli. Toimintaedellytykset ovat alan kasvaessa ja toiminnan laajentuessa muuttuneet alati haastavammiksi, kun tekijöitä on vuosien varrella tullut jatkuvasti lisää, mutta jaettavissa olevan rahoituksen määrä ei ole merkittävästi muuttunut. Kuten kyllästymiseen asti on toistettu ja kuultu, kulttuurin rahoitusrakenne on murroksessa, eikä mikään varma ole enää varmaa. Vanhan musiikin alan suhteen tämä ei välttämättä ole ongelma, vaan mahdollisesti jopa hyödyllistä, sillä rahoituksen kriteereitä ja sen piiriin pääsemistä tullaan todennäköisesti pelisäännöiltään vapauttamaan ja selkiyttämään korostaen toiminnan laatua, määrää ja vaikuttavuutta eri tavalla kuin nykyjärjestelmässä, jolloin pitkälti jatkuvaan ja ennustettavaan julkiseen rahoitukseen perustuvien rakenteiden ulkopuolella toimiva alamme saattaa jopa päästä nykyistä parempaan asemaan. Taiteen valtionosuusjärjestelmän uudistamiseen tähtäävää lainvalmistelutyötä tehdään paraikaa ja siihen liittyvissä keskusteluissa vanhan musiikin ala on ollut verrattain hyvin edustettuna. Sieltä ja muualtakin on saatu rohkaisevia uutisia tulevien taiteen rahoitusmallien kehittymisestä tunnistamaan myös erittäin keskeisesti freelancer-toimijoiden varassa pyörivän vanhan musiikin alueen olemassaolo ja tarpeet. Osa alamme toimijoista on viimeisimmillä rahoituskierroksilla jo saanut lisää pitkään anomaansa tukea, jonka kriteerit ja tarve on koettu täytettävän jo ennenkin. Tätä kehitystä tervehdimme ilolla. Keskusteluja jatketaan ja vaikuttamiseen pyritään osallistumaan jatkossa vähintään yhtä aktiivisesti kuin ennenkin.

Svamulin vuosi 2017

Suomen vanhan musiikin liitto ottaa vuonna 2017 uusia askelia kohti laajempaa vaikuttavuutta sekä jäsenistönsä että koko taidealan ja yhteiskunnan suhteen. Tavoitteena on löytää jäsenistöä innostavia ja hyödyttäviä tapoja varmistaa paras mahdollinen tuki ja arvostus vanhan musiikin erityisalojen toimijoille.

Edellisinä vuosina yhdistyksen talous on perustunut jäsenmaksutuottojen ja hyvin pienten menojen tasapainottamiseen. Toiminta on ollut melko kevyttä, mutta sitä on tarkoitus nyt laajentaa ja vakiinnuttaa. Yhdistyksemme laajentuvan toiminnan rahoitus vuodelle 2017 on vielä varmistumatta, sillä useimpien uusien toimintatapojen ehtona on opetus- ja kulttuuriministeriöltä haettu valtakunnallisten kulttuurijärjestöjen toiminta-avustus. Sen kohtalo ratkeaa vasta alkukevään aikana. Toteutuessaan se mahdollistaisi aivan uuden vaihteen Suomen vanhan musiikin liiton toiminnan kirjoon ja laajuuteen. Sen avulla tulisi ajankohtaiseksi osa-aikaisen toiminnanjohtajan palkkaaminen, ensi vaiheessa erityisesti tiedonkeruuta ja tiedottamista varten. Tähän liittyen suunnitellaan koko vanhan musiikin alaa koskevan tilastoinnin aloittamista. Samoin suunnitelmissa on valtakunnanlaajuisen kiertuetoiminnan käynnistäminen, sekä kaikkein parhaassa tapauksessa avustusten ja stipendien jakamisen aloittaminen. Muitakin uusia ja vanhoja toimintatapoja kehitetään, seuratkaa www.svamuli.fi -nettisivuja ja muita tiedotuskanavia.

Verkostoitumista, uusia vaikutuskanavia ja yhteistyökumppaneita kotimaassa ja ulkomailla etsitään ja yhdistyksen aktiivista läsnäoloa taidekeskustelun ja taidepoliittisen vaikuttamisen kentällä, sekä yhteydenpitoa jäsenistöltä ja jäsenistölle lisätään.

Hyvän uuden vuoden toivotukset

Toivotan kaikille Suomen vanhan musiikin liiton henkilö- ja yhteisöjäsenille, hallitukselle, sekä kaikille muillekin lukijoille hyvää, menestyksekästä ja onnellista uutta vuotta 2017. Älkäämme vaipuko synkkyyteen toinen toistaan seuraavien huonojen uutisten ja kehitysten edessä, vaan uskokaamme valoisaan tulevaisuuteen ja asioiden syklisyyteen. Edessämme on aivan varmasti jälleen myös hyviä aikoja!

Pariisissa 10.1.2017

Matias Häkkinen

POST SCRIPTUM

Toivotan kaikki vanhat ja uudet jäsenet lämpimästi tervetulleiksi mukaan ideoimaan Suomen vanhan musiikin liiton toimintaa, jotta saisimme yhdistyksen toiminnan muodostettua palvelemaan sekä jäsenistön että koko alan hyötyä ja iloa mahdollisimman monipuolisesti. Ottakaa yhteyttä joko minuun tai osoitteeseen info(at)svamuli.fi.

Muista myös:

1) Keskustelusivu Facebookissa. Täällä saa keskustella ja kysellä kaikesta alaan liittyvästä. Paikalla puheenjohtajan ja hallituksen lisäksi runsaasti jäseniä ja ei-jäseniä.

https://www.facebook.com/groups/svamuli/?fref=ts

2) Svamulin konserttikalenteri, johon pyydämme ilmoittamaan kaikki vanhan musiikin alan konsertit ja tapahtumat koko maassa.

http://svamuli.fi/ilmoita-tapahtumasta/

3) Vanhojen kosketinsoitinten kartoitus. Tänne pyydetään vastauksia kaikilta, jotka omistavat, käyttävät tai tuntevat cembaloita, pikku-urkuja, klavikordeja, fortepianoja tai muita vanhan musiikin toimintaan liittyviä kosketinsoittimia. Lisätietoja linkin takaa löytyvässä kuvauksessa.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdbCHJvrUSCFNntOISB3BU-be2lKe2puiWyFWE5lxcB1HJGgg/viewform