Ensemble Nylandia täyttää 10 vuotta

17.9.2019

Nyt, kun muinaisesta 30.9.2009 pidetystä bändinaloituskokouksesta jo aikaa sitten edesmenneessä prometheushenkisessä kahvila Soihdussa Nervanderinkadun ja Aurorankadun kulmassa tulee kuluneeksi kymmenen vuotta, on aika sekä juhlien että vanhojen muistelun.

Ensimmäisessä kokouksessa olivat läsnä sen hetken innokkaimmat musiikillisen kodin etsijät, jotka päättivät perustaa oman yhtyeen, jotta pääsisivät oppimaan, kokeilemaan ja näyttämään omia musiikillisia ja taiteellisia siipiään. Gli Affetti Freschi ja Musikaaliset oikut olivat syntymäisillään olevan Ensemble Nylandian eräänlaiset kantayhtyeet, joiden soittajat olivat päätyneet muusikkoina kehittyessään kaipaamaan suurempaa kokoonpanoa ja laajempia mittakaavoja.

Orkesteri Nylandiasta tuli vuodenvaihteessa 2011, kun taiteellisen johtajan pallille päätynyt Matias Häkkinen kokosi omaan continuodiplomisuoritukseensa suuren kokoonpanon Corellin, Geminianin ja Muffatin Roomassa syntynyttä concerto grosso -ohjelmistoa varten otsikolla Jo muinaiset roomalaiset… Seuraavina parina vuonna toiminta laajeni ja kehittyi voimakkaasti. Tärkeimpiä ensimmäisten vuosien tapahtumia olivat Purcellin näyttämömusiikkia sisältävä What Magick Has Victorious Love -kokonaisuus Tuuli Lindebergin kanssa, sekä Michelangelo Falvettin vedenpaisumusoratorio Il Diluvio Universale. Nylandialla on tätä kirjoitettaessa takana 112 esiintymistä.

Toimintamuotoja

Useimmat nykyisistä toimintatavoista ja konsepteista alkoivat muotoutua hyvin pian Nylandian perustamisen jälkeen. Tärkeimpiä näistä ovat olleet käytännössä jokavuotinen näyttämöteos, periodisoitinrock-yhtye Tavallinen peili, Kauneimmat barokkijoululaulut sekä Barokkikaravaani ja Barokkikaraoke -konseptit yhdessä Café Barockin kanssa. Tuoreempia vakiotoimintoja ovat BarokkiKuopio-festivaalin residenssiorkesterina toimiminen, live-elektroniikkaa ja vanhan musiikin improvisaatiota yhdistelevä Tölöläbin vanhan musiikin jaosto, omat renessanssiconsortit (nokkahuiluyhtye Q Consort ja gambayhtye Eloisa Consort), ja oma monigenreklubi Sattuma Bottalla Helsingissä. Toiminta kattaa monia musiikin alueita: nykymusiikkia, improvisaatiota, kantaesityksiä. Nylandia ei ole siis pelkkä barokkiyhtye, vaikka toimiikin lähinnä periodisoittimin.

Vuosien varrella Ensemble Nylandia on myös hiljalleen enenevässä määrin kansainvälistynyt. Festivaaliesiintymisiä ja omia konsertteja niiden ulkopuolella on ollut jo useissa maissa ja vakiokuvioita maailmalla syntyy paraikaa: mm. yhteiskonsertteja hollantilaisen nokkahuiluorkesteri The Royal Wind Musicin kanssa sekä pohjoismainen yhteisyhtye, jonka toiminta alkaa ensi vuonna. Alusta asti orkesterilla on ollut myös kaikkein korkeimman kansainvälisen tason vierailijoita. 

Periaatteita ja kehitystä

Soittotyöstä on parin ensimmäisen vuoden jälkeen maksettu palkkaa. Taiteellinen suunnittelu, tuotanto- ja hallintotyöt on tehty tähän asti talkoilla, usein pienellä porukalla. Orkesterilla on kuitenkin ollut melko runsaasti toimintaa, erityisesti suhteessa siihen, että useimpina vuosina on jouduttu toimimaan lähes kokonaan markkinaehtoisesti. Minkäänlaista suoraa julkista tukea Nylandia sai ensimmäisen kerran vasta vuodeksi 2019. Monet säätiöt ovat kyllä tukeneet orkesteria, vaikkakin epäsäännöllisesti, ennustamattomasti ja melko vaatimattomissa määrin suhteessa toiminnan laajuuteen ja merkittävyyteen. 

Periaate on ollut se, että taiteilijat ovat ammattilaisia ja heille on maksettava ennen kuin mitään muuta edes harkitaan. Sitä kautta on pyritty tuomaan työllistämistä ja mahdollisuuksia taiteilijoille. Toisaalta myös tuotannollinen talkootyö orkesterin toiminnan parissa on tuonut monille arvokasta oppia ja kokemusta erilaisista tehtävistä. Vuoden 2019 alussa Nylandian organisaatio astui askeleen eteenpäin, kun Kaisa Ruotsalainen palkattiin osa-aikaiseksi toiminnanjohtajaksi. Toiminnan laajuus ja vakiintuneisuus alkoi käydä mahdottomaksi hallinnoida pelkästään vapaaehtoisvoimin.

Alusta saakka on pidetty julisteiden ja muun painomateriaalin kiinnostavuutta, laatua ja itsenäistä asemaa omana taiteenlajinaan tärkeänä. Tärkeimpiä kumppaneita näissä pyrinnöissä ovat olleet alusta asti julisteita ja käsiohjelmia suunnitellut kuvittaja ja graafikko Minna Mäkipää ja mm. Nylandian logon suunnitellut graafikko Mikko Puranen. 

Tämän jatkuvan ja orgaanisen laajentumisen on mahdollistanut taiteellisen johdon avoin, kannustava ja kriittinenkin suhtautuminen kanssamuusikoiden ja -taiteilijoiden ideoihin ja ohjelmistoehdotuksiin. Toiminnan kirjo on laaja ja kokeileva mutta myös jatkuva, johdonmukainen ja korkeatasoinen.

Yhteenveto

Uuden orkesterin ja sitä ylläpitävän organisaation perustaminen ei välttämättä ole viisain, tai ainakaan helpoin temppu, johon nuori muusikko ystävineen voi ryhtyä. Yksinkertaisempaa ja kevyempää olisi kehittää taitojansa ja markkinoida pienempiä tekemisiään, kunnes joku pyytää mukaan ns. valmiisiin pöytiin ja keikoille. Joskus pitää kuitenkin tehdä itsepäisesti itse.

Nylandian kanssa työskenteleminen ja oppiminen on ollut kiinnostava ja palkitseva matka kaikkine hankaluuksineenkin. Taiteellisen johtajan ideoiden ja ajatusten toteuttamisen lisäksi myös moni muu on päässyt oppimaan erilaisia toimintoja liiderinä, solistina, soittajana, tuottajana ja muissa asiaan liittyvissä rooleissa.

Matias Häkkinen, taiteellinen johtaja
Kaisa Ruotsalainen, toiminnanjohtaja


Ensemble Nylandian 10-vuotisjuhlakonsertti
30.9. klo 18 Kallion kirkossa

Monteverdi – Buxtehude – Pärt – Purcell – Kokkonen – Muffat
Vapaa pääsy, käsiohjelma 10 eur


http://www.ensemblenylandia.info