BarokkiKuopio-festivaalin taiteellisen johtajan terveiset

http://www.barokkikuopio.com/blogi

Olen valinnut kesällä 2017 musisoitavan kolmannentoista BarokkiKuopio-festivaalin teemaksi käsiteparin consort/yhdessä. Tämä teema valikoitui tälle vuodelle erityisesti siksi, että nyt aloittaessani uutena taiteellisena johtajana tämän perinteikkään festivaalin keulakuvana on tärkeää oppia aikaisempien tekijöiden kokemuksista ja toisaalta löytää hyvät toimintatavat ja taiteellinen linja tulevaisuutta varten. Tähän tarvitaan yhdessä tekemistä ja olemista yli sukupolvien, koulukuntien, ammattikuntien ja maantieteellisten rajojen. Consort puolestaan on englanninkielinen termi, joka tarkoittaa 1500- ja 1600-luvuilla suosiossa ollutta moniäänistä musisointia, jossa jaetaan soittajille yhden soitinperheen erikokoiset versiot, joilla yhdessä saadaan katettua tilanteen vaatima ääniala. Se tarkoittaa myös mm. hallitsijan kumppania, seuralaista, laivasaattuetta, yhteisymmärrystä ja seuruetta. Tärkeintä tässä perinteessä on yhdessä jaettu säveltaidekokemus, usein myös kotioloissa ja kamaritiloissa, ei niinkään konserttisalin lavalta suurille yleisöille jaettuna. Nykyään lähimpänä consort-tyyppistä kokoonpanoa on viuluperheen erikokoisista edustajista koostuva jousikvartetti.
 
Consort-soitto on ollut alusta asti keskeinen osa BarokkiKuopio-festivaalia erityisesti viola da gamba -perheen soitinten osalta, sillä tapahtuman perustaja ja pitkäaikainen taiteellinen johtaja Markus Kuikka on nimenomaan tämän soittimen ja sen yhtyesoitin taitaja ja edistäjä. Tämän vuoden BarokkiKuopio-festivaalin ohjelmassa teema consort/yhdessä näkyy konserteissa hyvin monella tavalla: selkeimpinä esimerkkeinä ovat nokkahuiluyhtye Q Consortin ja BarokkiKuopion perustaja Markus Kuikan luotsaaman gambayhtye Jaye Consortinomat konsertit. Sen lisäksi lauantai-iltana kuullaan fantastisen ja säkenöivän sopraano Tuuli Lindebergin kanssa Ensemble Nylandian renessanssikokoonpanoa, joka on rakennettu Q Consortin ja Eloisa Consortin yhdistelmän pohjalta.

Myös yksin musisoiminen on yhdessäoloa. Silloin voi keskustella vaikkapa oman sisäisen itsensä kanssa - tai yleisön, luonnon, maailmankaikkeuden tai aikojen yli säveltäjien ja aiempien soittajapolvien kanssa. Petri Arvon Yhden miehen consort peilaa tavallisesti useamman soittajan hoitamia tehtäviä omaan soittoonsa käyttäen myös moderneja teknisiä apuvälineitä. Perheen sisäistä yhdessä tekemistä edustaa Antikaisen siskosten Couperinin muusikkodynastian tuotosten ympärille rakentuva kahden cembalon ja kahden cembalistin konsertti. Tuuli Lindebergin ja Matias Häkkisen laulu-cembalo -duokonsertti puolestaan näyttää sen, miten pitkäaikainen taiteellinen työskentely ja luottamus mahdollistaa esiintymistilanteessa spontaanin heittäytymisen joka tuo usein muusikoista esiin parhaat puolet ja yleisön kannalta kiinnostavimmat hetket.
 
 
Vanhaa musiikkia pääsee kokemaan myös hiukan vähemmän konserttimaisissa muodoissa. Festivaalin aikana järjestetään mm. barokkisatutunti, jossa yhdistyvät tarinat sanallisine mielikuvituskuvineen, ulkoilmasoittoa, musiikkia valokuvataiteen lomassa ja Café Barockin iltakeikka Ravintola Pannuhuoneella. Aivan uutena teemapäivänä tämän kesän festivaalilla on Kuopio-päivä heti festivaalin alussa. Silloin pääsevät estradille paikalliset vanhan musiikin taitajat ja tekijät. Pyrimme rakentamaan festivaalin ajaksi paikallisista ja vierailevista taiteilijoista yhdessä tiiviin taiteilijayhteisön, jonka läsnäolo kaupungilla ja esiintymiset konserteissa luovat tunnelmaa ja vetovoimaa, joka houkuttelee paikalle uusia ja vanhoja yleisöjä sekä Pohjois-Savon alueelta että laajasti muualtakin. Kutsumme siis kolmannentoista kerran teidät kaikki mukaan BarokkiKuopioon: uudet ja vanhat festivaalikävijät, barokkimusiikin ystävät, uteliaat kokeilijat ja epäilijätkin olette kaikki sydämellisesti tervetulleita kokemaan yhteisiä musiikkielämyksiä 28.6.-2.7. eri puolille Kuopiota. Tervetuloa!
 
Matias Häkkinen, taiteellinen johtaja