Mikä on BarokkiKuopio?

[Julkaistu sivustolla www.barokkikuopio.com/blogi]

BarokkiKuopio - Musiikkia kaikilla kielillä

BarokkiKuopio on savolainen vanhan musiikin festivaali, joka järjestetään joka heinäkuu.

Festivaalin perusti vuonna 2005 viola da gamban soittaja Markus Kuikka ja se on sittemmin järjestetty säännöllisesti joka kesä, yhteensä kolmetoista kertaa. Vuonna 2017 taiteellisena johtajana aloitti cembalisti ja kapellimestari Matias Häkkinen. Tärkeimpinä yhteistyökumppaneina ovat vuosien varrella olleet Kuopion seurakuntayhtymä (erityisesti Männistön ja Puijon seurakunnat, sekä Tuomiokirkkoseurakunta), Kuopion kaupunki, Taiteen edistämiskeskus, Musiikin edistämissäätiö ja Kulttuuriyhdistys Café Barock ry.

BarokkiKuopio tuo vanhaa musiikkia paikallisille pohjoissavolaisille, festivaalin ajaksi paikalle matkustaville ja Pohjois-Savossa muuten vain vieraileville sen kaikissa mahdollisissa muodoissa. Musiikinystävät laidoilta keskelle, sekä aina sivuhaaroihin asti löytävät varmasti itselleen mieluisia konsertteja ja tapahtumia:

  • Perinteisiä vanhan musiikin konsertteja erilaisilla kokoonpanoilla sooloresitaaleista orkesteri- ja kuorokonsertteihin konserttisaleissa ja kirkoissa
  • Kokeilevia konsertteja erilaisissa tapahtumapaikoissa (nykymusiikkia, live-elektroniikkaa, improvisaatiota, rock-musiikkia, kansanmusiikkia)
  • Kahvila-, kapakka- ja puistosoittoa vanhoilla soittimilla
  • Historiallisia jumalanpalveluksia asiaankuuluvalla musiikilla
  • Lastenmusiikkia, sekä satutunteja vanhalla musiikilla maustettuna, lapsille ja aikuisille

Mitä on vanha musiikki?

Yhtäältä BarokkiKuopiossa tunnustellaan ja kokeillaan vanhan musiikin rajoja. Vanha musiikki määritellään BarokkiKuopiossa niin, että jokainen musiikki, aika ja ajatus, jota käsitellään sen omista lähtökohdista on vanhaa musiikkia. Tähän määritelmään sopivat vaikkapa Sibelius 1900-luvun alkupuolen soittimilla suolikielin, Elvis 1950-luvun äänentoistolaitteilla, tai vaikkapa englantilainen renessanssimusiikki asiaan kuuluvalla gambayhtyeellä.

Toisaalta kaikki nykymuodoistaan poikkeavat soitinversiot, tai sukupuuttoon jossakin vaiheessa kuolleet soittimet ovat tervetulleita näyttämään sen, mihin ne pystyvät ja minkälaisia uusia ja odottamattomia sointeja ja värejä niillä voi saada aikaan. Doorsia barokkifagoteilla tai Debussy'ä nokkahuilulla vaikkapa.

(Lisää aiheesta taiteellisen johtajamme Matias Häkkisen blogitekstissä Suomen vanhan musiikin liiton sivuilla: Mitä on vanha musiikki?)

BarokkiKuopion tapahtumissa on käynyt vuosittain yhteensä suunnilleen tuhat musiikinystävää, kokeilijaa, epäilijää ja paikalle osujaa. Festivaali laajenee ja vakiintuu tulevina vuosina ja vuodelle 2018 yleisötavoite onkin jo 2 000 henkeä. Tapahtumia on festivaaliviikon aikana vuosittain reilut kymmenen kappaletta. Tulevaisuudessa BarokkiKuopio levittäytyy ajallisesti ja paikallisesti myös festivaaliviikon ulkopuolelle, sekä Kuopion kaupunkialueelta myös muualle Savoon.

Festivaalin vastuullinen tuottajaorganisaatio on BarokkiKuopion kannatusyhdistys ry.